Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med vår guide fixar du hjulbytet snabbt och smidigt

Så enkelt byter du hjul på din bil

Ute i sista minuten med att byta till vinterdäck? Inte sugen att stå i flera timmar lång kö till däckverkstaden? Bara lugn, du byter enkelt hjul på egen hand. Ta en titt på vår film så har du snart bytt hjul på bilen.

I filmen ovan visar Teknikens Världs Linus Pröjtz hur du ska gå tillväga för att på egen hand byta hjul på bilen. Det är inte alls så komplicerat som vissa vill få det till. Gör du det lugnt, metodiskt och säkert så rullar din bil på de andra/nya hjulen på ett kick, utan att du har behövt boka tid, stå i kö eller lägga ut en massa pengar. Dock behöver du ett antal verktyg och prylar för att kunna genomföra däckbytet:

✓ Domkraft.
✓ Fälgkors, hylsa med förlängning eller mutterdragare.
✓ Momentnyckel eller momentstav.
✓ Kopparpasta eller aluminiumpasta.
✓ Stålborste.

För placering av domkraft se bilens instruktionsbok (står det inte där hittas ofta informationen på nätet) som hänvisar till så kallade lyftpunkter med förstärkningar.
Använd gärna krafthylsor med omgivande plast som skyddar lättmetallfälgar från att skrapas. Vissa fälgar har djupa bulthål som skrapas lättare.
Stålborsten använder du för eventuell rengöring av nav och anläggningsyta som inte sällan har ansamlingar av skit och damm från många mils körning.
Många däck har en så kallad rotationsriktning som ska följas, denna riktning markeras med pilar (eller pilliknande mönster) på däcksidan. Flertalet däck är markerade med ”outside” på däcksidan, denna sida ska då ligga utåt, från bilen sett.
Glöm inte att – som en ren säkerhetsåtgärd – efterdra hjulbultarna (hjulskruvarna, som är dess egentliga korrekta benämning) efter cirka 5-10 mils körning. Du vill inte behöva stå i vägrenen med ett tappat hjul.

Missa inte att ta del av vår guide kring olika typer av vinterdäck samt vad alla symboler och beteckningar betyder. Du hittar guiden här.

Har du ännu inte bestämt dig för vilka vinterdäck du vill ha på bilen i vinter? Gör då rätt val och satsa på några av säsongens säkraste däck och undvik de farliga! Läs Sveriges bästa vinterdäcktest här!