Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Jeep Grand Cherokee 2014 älgtestNya Jeep Grand Cherokee 2014 älgtestNya Jeep Grand Cherokee 2014 älgtest
Nya Jeep Grand Cherokee 2014 älgtest Foto: Glenn Lindberg

Så klarar nya Jeep Grand Cherokee 2014 älgtestet

Du kommer väl ihåg Jeep Grand Cherokee i Teknikens Världs älgtest sommaren 2012? Bilen gick upp på två hjul och var nära att slå runt. Det farliga beteendet i konbanan blev snabbt en världsnyhet. Nu älgtestar Teknikens Värld nya Grand Cherokee, årsmodell 2014, för att se om den är bättre än föregångaren.

For English version, click here.

Älgtestet 2012Älgtestet 2012Älgtestet 2012
Älgtestet 2012

Sommaren 2012 gick förra generationen av Jeep Grand Cherokee upp på två hjul i vårt älgtest. Redan vid låga 61 km/h släppte innerhjulen från asfalten och vid 63,5 km/h var bilen på väg att slå runt. Varken antisladd- eller antivältsystemet reagerade – mycket märkligt.

Vi upprepade testerna, med olika förare och olika exemplar av bilmodellen, men alltid med samma resultat. Förutom när Jeeps amerikanska utsända hade fått tillgång till testbilarna och testerna kördes på deras premisser – då blev det sju framhjulspunkteringar i stället.

Allt om 2012 års älgtestbeteende hos Grand Cherokee hittar du bland annat här och via länkarna nedan, där du även finner filmen som setts av över 2,5 miljoner personer världen över.

I Teknikens Värld nummer 2/2014 plockar vi därför ut nya, uppdaterade Jeep Grand Cherokee 3,0 CRD (Overland-versionen med Quadra-Lift luftfjädring) årsmodell 2014 där den ställs mot nya BMW X5 och Range Rover Sport.

Med sommardäck monterade och bilarna lastade enligt deras registreringsbevis, i Jeep Grand Cherokees fall med en totalvikt på 2 949 kilo fördelat på bil, passagerare och bagage, ger vi oss ut i konbanan.

Med glädje konstaterar vi att våra testresultat från 2012 har lett till tvättäkta utvecklingsarbete hos Jeep, för av det gamla beteendet finns inget kvar. Den största skillnaden är att antisladdsystemet börjar arbeta riktigt tidigt och det sänker hastigheten radikalt, redan vid så låg ingångshastighet som 61 km/h. Och när vi höjer hastigheten så griper systemet in ännu mer, vilket gör bilens uppträdande precis så säkert som det skulle ha varit den där försommardagen 2012.

Vid 71 km/h går gränsen, mer än så mäktar bilen inte med. Men det är ett bra resultat för en suv, inget snack om saken. Samtidigt är det ett tydligt tecken på att Jeep förstod allvaret i förra generationens grava brister och gjorde något åt det.

Hela testet inklusive alla älgtestresultat för Jeep Grand Cherokee, BMW X5 och Range Rover Sport hittar du i Teknikens Värld nummer 2/2014 som finns ute i butikshyllorna nu men som även kan beställas online.