Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Uppförslut, snö och tre likadana bilar – men tre olika typer av däck

Så usla är sommardäck på vintern

Nu ska vi visa hur dåligt det är med sommardäck på hala underlag som exempelvis snö.

Varje år samma visa. Många bilförare i vårt avlånga land överraskas när första snön faller. Sommardäck på bilen kan dock vara lagligt trots att snön ligger vit på vägarna. Har december månad ännu inte infallit är det konstigt nog enligt lagens mening fritt fram för sommardäck. Men det är å andra sidan oerhört korkat att köra med sommardäck på bilen när det är vinterväglag, oavsett hur ett stycke lagtext har formulerats.

I filmen ovan visar vi på de enorma skillnader som råder mellan grepp och grepplöst på snö. Skillnaden ligger i just däcken.
Först kör vi med en omgång dubbade vinterdäck av modell Gislaved Nordfrost 200, därefter med en omgång året-runt-däck i form av Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, och till sist med sommardäck av typen Michelin Primacy 4.

Får denna film dig att tänka att det är dags att byta till vinterhjul på bilen kan vi varmt rekommendera denna enkla guide som visar hur du ska gå tillväga.
Har du ännu inte vinterdäck för denna säsong är det dags att agera på stört, passa på att läsa vårt stora vinterdäcktest så du inte köper grisen i säcken.