Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Nya Skoda Octavia underkänd i älgtestet

Fjärde generationen Skoda Octavia introduceras på den svenska marknaden just nu, men våra första tester visar på säkerhetsbrister. Den tjeckiska bilen klarar inte godkänt i älgtestet.

Under våren har Skoda introducerat två av sina viktigaste produkter för den svenska marknaden. Dels laddhybridversionen av Skoda Superb och dels helt nya Skoda Octavia, som även den kommer som laddhybrid.

Men redan nu har vi i våra tester uppmärksammat liknande säkerhetsbrister hos de båda – de klarar inte vårt undanmanöverprov älgtestet. Vi fick indikationer om detta så sent som förra hösten då nya Superb testades, men underlaget var blött och bilen rullade på dubbfria vinterdäck. Nu däremot är förutsättningarna perfekta, för både Superb och Octavia. Trots det klarar ingen av dem godkänd nivå 72 km/h genom konbanan.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=340049&addons=000&time=0&disable_sharing=false

För Skoda Octavia kommer resultatet lite som en överraskning. Vid tester av bromsprestanda visar nya Octavia upp klassledande resultat då bilen stannar på 34,2 meter från 100 km/h. Det är riktigt bra, oavsett biltyp. Med andra ord finns det även greppresurser i 18-tumsdäcken som testbilen rullar på. Men det räcker inte i älgtestet.

Vi bedömer att antisladdsystemet inte arbetar tillräckligt, den bromsande effekten som systemet skulle kunna ha är inte alls tillräcklig. Skoda Octavia blir tack och lov aldrig sladdbenägen utan bilen understyr ur banan vid alldeles över 70 km/h. Med ett smartare och mer aktivt arbetande och mer bromsande antisladdsystem hade Skoda klarat älgtestet utan problem.

HELA TESTET: Nya Skoda Octavia Combi mot tre konkurrenter

Testkonkurrenten Toyota Corolla Touring Sports klarar 74 km/h med ett balanserat uppträdande och Kia Ceed SW Plug-In Hybrid slår till med imponerande 78 km/h.

Med tanke på att Skoda har visat att uppträdandet inte är någon engångsföreteelse så ställer vi oss frågande till deras säkerhetstänk rörande prestanda vid undanmanöver. Faktum är att Skoda Octavia förlorade hela testet på just den här punkten.

SE OCKSÅ: Skoda Superb Combi iV klarar inte älgtestet

Svar från Skoda Sverige

Veronica Nilsson, press- och sponsoransvarig Skoda Sverige.

Nya Skoda Octavia underkänns i undanmanövern älgtestet. Hur ser Skoda Sverige på resultatet?

– Skoda Sverige tar testerna som Tekniken Värld utfört på fullaste allvar då säkerhet är vår högsta prioritet. Testerna utvärderas i fabriken i Tjeckien, samtidigt genomförs en noggrann analys av potentiella orsaker till att bilarna underpresterat. Vi kan inte spekulera vad detta beror på eller kommentera resultatet av dessa tester innan vi vet mer från våra specialister.

Både Skoda Superb iV och Skoda Octavia har på kort tid underkänts i älgtestet, en ytterst oroväckande trend. Hur kommer Skoda att ta sig an dessa problem?

– Alla våra bilar är väl testade och innehar den högsta 5-stjärniga säkerhetsklassificeringen enligt Euro NCAP. Detta betyder som helhet utmärkt prestanda inom krockskydd och bilarna är väl utrustade med omfattande teknik för att undvika kollisioner. Utvecklingsavdelningen är involverade och vi har goda förhoppningar om att komma med en lösning inom en snar framtid och då ha möjlighet att ge mer information i denna fråga.