Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota åtgärdar nya Hilux efter misslyckandet i älgtestet

För fyra månader sedan var Toyota Hilux nära att slå runt i älgtestet. Nu meddelar den japanska tillverkaren att ett åtgärdspaket för pickup-modellen är under utvärdering.

https://youtu.be/o0Ky7saE0Qk

This article and video are also available in English

I höstas (Teknikens Värld 24/2016) presenterades testresultatet, Toyota Hilux var nära att välta i älgtestet. Dessutom i en låg hastighet, vi körde inte mer än 60 km/h när beteendet visade sig. Redan i numret efter kunde vi presentera att Toyota skulle undersöka ärendet vidare, vilket de bland annat gjorde genom att besöka oss på redaktionen för att skapa sig en tydligare bild av vad som hänt.

Sedan dess har det gått nästan fyra månader. Tid som Toyota använt dels till att testa bilen med den ursprungliga konfigurationen och dels till att utveckla ett åtgärdspaket för att komma tillrätta med det farliga beteendet. Man har använt både sitt egna ISO-standardiserade undanmanövertest samt Teknikens Världs älgtest. De skiljer sig åt en aning i utformning, men många av grunderna i förfarandet är desamma.

Vid ett möte hos Toyota Sweden AB i Rissne strax nordväst om Stockholm möter undertecknad, Ruben Börjesson samt redaktionschef Marcus Engström upp de ansvariga hos Toyota.

På plats från moderskeppet i Japan är Takenari Yamaguchi (Technical General Manager Vehicle Performance Engineering), Kiyoshi Yamada (Coordinating Executive Customer Component & Reginal Quality), Masahide Ishikawa (General Manager CV Vehicle Evaluation & Engineering Div. CV Company) och Hiroki Kitagawa (Group Manager Vehicle Dynamics Development Dept. CV Vehicle Evaluation & Engineering Div. CV Company).

Genom deras närvaro känner vi att de tar det inträffade på allvar, Teknikens Världs testresultat gör skillnad. Med på mötet är även representant från Toyota Motor Europe i Belgien samt Xavier Heylen, vd och styrelseledamot för Toyota Sweden AB samt Bengt Dahlström som är General Manager External Affairs/PR, Toyota Sweden AB.

Anslaget för mötet märks tydligt från början, vi är här för att få ta del i hur Toyota har arbetat för att adressera problemet samt hur de gått till väga för att lösa problematiken. Vilket ännu tydligare visar att Toyota tar det inträffade på fullaste allvar.

Sedan mötet på Teknikens Världs redaktion (publicerat i nummer 25/2016) har Toyota testat bilar såväl i Japan som i Europa. Genom testerna har man adresserat problemen och tagit fram ett åtgärdspaket som består av två delar.

Den första delen är att däcktrycket vid full last höjs och den andra delen är att antisladdsystemet får ett nytt arbetsmönster där mer fokus ska läggas vid att snabbare ta ner hastigheten vid en undanmanöver.

Filmklippen vi får se från Toyotas egna tester visar före- och efterbeteende och enligt klippen verkar åtgärderna få den sökta effekten. Men Toyota vet att vi inte nöjer oss med att se ett filmklipp i ett konferensrum. Därför är nästa steg att Teknikens Värld under mars månad kommer att resa till Spanien och testanläggningen IDIADA strax söder om Barcelona för att tillsammans med Toyota utvärdera det åtgärdspaket som kommer att införas på Hilux.

Toyotas ambition är att införa åtgärderna så snart det går samt att åtgärda redan sålda bilar, men exakt när och hur det sistnämnda kommer att gå till är för tidigt att säga. Klart är i alla fall att vi kommer att återkomma och testa bilen även på hemmaplan så snart som det finns bilar med den nya versionen av antisladdsystem tillgängliga på den svenska marknaden.

Reaktionen från Toyota kan bara tolkas på det sättet att de tar testresultaten på största allvar. En synnerligen bra start, men det är först när vi ser att beteendet är förändrat och därmed säkert som vi kan blåsa faran över.

I samband med Hilux vältbenägenhet 2007, som upptäcktes i vårt älgtest, meddelade Toyota att de slutade sälja bilar med 16-tums tillbehörshjul – vilket var del i problematiken då. Någon liknande åtgärd är inte planerad för 18-tumshjulen nu. Och till er som ringt era Toyota-handlare och fått besked om att bilarna redan är åtgärdade eller att detta skulle vara en liten grej – ni har fått helt fel information.

Informationsflödet mellan Toyota Sverige och handlarna verkar ha brustit på sina håll, vilket har lett till fel information till kunderna vilket vår rundringning till Toyota-handlarna visade (Teknikens Värld 2/2017). Vissa handlare påstod till och med att Teknikens Världs test är felaktigt genomfört. Men beskedet om att ett åtgärdspaket nu är i pipeline gör att vi vänder andra kinden till – problemet är på väg att få en lösning. Det är allra viktigast.