Vi kör Volvo A60H – deras största dumper

I en stor grusgrop utanför Braås i mörkaste Småland står en hiskelig maskin alldeles tyst och väntar. Världens största ramstyrda dumper. En vanlig människa (härom tvistar de lärde...) som tillika råkar vara reporter på denna tidskrift ska få framföra monstret på testområdet hos Volvo Construction Equipment.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

 Hela provkörningen av Volvo A60H läser du i Teknikens Värld nummer 23/2016.

Jonas Borglund befinner sig alltså i Braås där han är på väg att ta sig an Volvo CE:s nya dumper A60H som inte bara är deras största utan också världens största ramstyrda dumper. Till skillnad från de futtiga klasser vi normalt pratar om här så lirar detta enorma arbetsfordon i 60-tonsklassen (60 amerikanska ton, 55 ton enligt det metriska systemet).

Men nu låter vi Jonas sadla besten och känna på hur det är att ratta 673 hästkrafter och 3 200 newtonmeter som den 16 liter stora Volvo-motorn levererar till de sex hjulen. Tryck på playknappen i filmen ovan så kör vi iväg!

Hela provkörningen av Volvo A60H läser du i nya numret av Teknikens Värld som finns ute i butik nu och som även finns att beställa här på teknikensvarld.se.