Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada

Whiplashskadan större med dragkrok

Mikael Stjerna svarar:

Whiplashskadan större med dragkrok

Hej Mikael!

Jag heter Per Nelzén och är en man i mina bästa år (48). Därtill en trogen prenumerant. Jag har lite funderingar om dragkrokar och krocksäkerhet. Då jag inte är någon ingenjörstyp kanske jag fått allt om bakfoten, men i alla fall. Alltså, när man monterar en dragkrok så sitter väl själva kroken på en balk. Denna bör ju då bli en tvärbalk som gör att bilens deformationszon bak sätts ur spel. Alltså tas kraften emot tvärt och stumt.

En liknande situation, fast utan dragkrok då, drabbade en kompis till mig när han körde med ett slags skrivbordsunderrede i bagaget på sin Saab 9-5. Enklast uttryckt var den en rektangulär ram av fyrkantsprofil. Nåväl, naturligtvis blev han då påkörd av en lastbil och fick en omfattande whiplashskada med allt vad det innebär av värk, psykisk påfrestning och nästan obefintlig arbetsförmåga. Det hela hände för över fem år sedan. Jag har för mig att jag läst något om detta för några år sedan, men jag har inte sett något sedan. Då det ju är mycket vanligt med både dragkrokar och whiplashskador tycker jag det vore intressant att dryfta frågan med expertisen.

Har jag fattat helt fel eller ligger det något i resonemanget?

Med vänlig hälsning

Per Nelzèn

Det är helt riktigt tänkt av dig. Styva krokanordningar kan göra nackskadan betydligt farligare för föraren i den påkörda bilen. Undersökningar som gjorts av Folksam pekar på en krokförsedd bil gör whiplashskadan 20 procent värre. Men statistiken är några år gammal. Anders Lie, säkerhetsspecialist på Vägverket, menar att skillnaderna förmodligen är mindre på dagens bilar eftersom karosserna tenderar att bli alltmer styva. Ett gott råd från Lie är att välja en bil med bra skydd mot whiplashskador om du har krok monterad.